Nákupní košík

V košíku nemáte žádné zboží.

Jak vybrat protein?

Proteiny jsou významnou skupinou látek plnící v organismu nejrůznější funkce. Jednou z nich je stavební funkce, kdy pomáhá tvořit aktivní tělesnou hmotu. Proteiny jsou složené z aminokyselin, přičemž určitá část je pro organismus esenciální. Tyto esenciální aminokyseliny je nutné přijímat v potravě a je důležité dbát na jejich pravidelný přísun. Přinášíme vám stručné shrnutí toho, jaké druhy proteinů existují a pro koho jsou vhodné.

Mléčné proteiny

Syrovátkový protein 

Syrovátkový protein je také známý jako „whey protein“, je nejvyhledávanějším druhem proteinu. Je to bílkovina obsažena v kravském mléce a bylo prokázáno, že podporuje růst svalů a odbourávání tuků. Syrovátkový protein může podpořit pocit sytosti. Obsahuje podíl aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA) a laktózu. Vstřebává se rychleji než jiné proteiny a proto je vhodné ho konzumovat po tréninku – pomáhá růstu a regenerování svalů.  

  • Koncentrát – bílkovinný prášek, který se vyrábí filtrací bílkovin z celých potravinových zdrojů. Konečný produkt obsahuje až 80 % bílkovin a zbytek tvoří uhlohydráty, minerály, voda a tuky. Syrovátkový koncentrát má lahodnou a kvalitní chuť a nejlépe ze všech proteinů se rozpouští
  • Izolát – vzniká procesem mikrofiltrace a je nejčistší formou syrovátky. Rychle se rozpouští a absorbuje. Díky procesu filtrace dochází k větší redukci ostatních složek a izoláty tak obsahují více než 90 % bílkovin. Má velmi nízký podíl sacharidů, tuků a žádný nebo téměř žádný obsah laktózy. Syrovátkový izolát není tak chutný, jako koncentrát.
  • Hydrolyzát – neboli hydrolyzovaný protein označuje přítomnost částečně štěpených proteinů, které jsou v těle lépe vstřebatelné. Je jedním z nejkvalitnějších proteinů na trhu. Vedle bílkovin, kterých obsahuje více než 90 %, se skládá i z peptidů, a ty mají velký anabolický účinek (jsou vhodné po náročném tréninku). Syrovátkový hydrolyzát se nejlépe tráví a vstřebává.
Micelární Kasein

Bílkovina, která se také nachází v kravském mléce a oproti syrovátkové bílkovině ji tělo tráví mnohem pomaleji (kolem 6-7 h). Pomáhá zabránit svalovému rozpadu a po delší dobu zásobuje svaly aminokyselinami. Obsahuje vápník, odbourává tuky a zvyšuje činnost metabolismu. Je vhodný spíše večer před spaním, případně po tréninku.

Vaječný protein

S vaječným proteinem se můžete nejčastěji setkat v podobě prášku extrahovaného z vaječného bílku. Je skvělou alternativou pro jedince s intolerancí mléka a laktózy. Vaječný protein obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a tělo ho snadno tráví. Hodí se ho konzumovat večer před spaním nebo během dne na doplnění bílkovin. Většinou ho nenajdeme samostatně, ale jako součást vícesložkových směsí (proteinů).

Hovězí protein

Hovězí protein se vyrábí z hovězího masa. Je dobrým zdrojem BCCA a kreatinu. Vedle toho obsahuje i větší množství železa a vitaminu B. Hovězí protein nezatěžuje trávicí systém a rychle se vstřebává. Je vhodné ho užívat ráno, před i po tréninku.

Rostlinné proteiny

Sójový protein

Sójový protein je nejoblíbenějším zdrojem bílkovin u veganů, obsahuje totiž všechny esenciální aminokyseliny. Je také bohatý na glutamin, BCAA (pomáhají regenerovat svalstvo) a arginin (pro lepší vstřebávání živin). Další výhodou je, že podporuje správnou hladinu cholesterolu a podporuje metabolismus, což vede ke zvýšené redukci tuku. Je vhodné ho užívat po tréninku nebo kdykoliv během dne.

Rýžový protein

Rýžový protein se vyrábí z hnědé rýže a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Neobsahuje lepek, sóju, laktózu a proto je dobře stravitelní. Sám o sobě však není  komplexním proteinem, proto ho nejčastěji najdeme ve směsích s jinými proteiny.

Hrachový protein

Protein z hrachu není tak známý, je ale velmi vhodný pro vegetariány, vegany i alergiky na mléčné výrobky a vejce. Má vysoký obsah BCCA a tělo je schopno zpracovat většinu aminokyselin, které obsahuje. Hrachový protein má poměrně specifickou chuť a dále má pozitivní vliv na regeneraci svalů po cvičení a zvýšení objemu svalové hmoty. Při kombinaci se silovým tréninkem je při budování svalové hmoty  hrachový protein stejně účinný jako syrovátkový protein. Mimo jiné má také pozitivní vliv na srdce a krevní tlak.

Konopný protein

Konopí je velmi bohaté na bílkoviny, hořčík, železo a vlákninu. Proteinový konopný prášek se vyrábí z konopných semínek, je snadno a rychle stravitelný, obsahuje vydatnou dávku omega-3 mastných kyselin a některé esenciální aminokyseliny. Je vhodný i pro vegetariány a vegany. Není však sám o sobě komplexním proteinem a tak se nejčastěji prodává s dalšími proteiny ve vícesložkové směsi.

Doporučujeme:


Čtěte také:
Co si pořídit do domácí posilovny?
Moderní Merco Shaker pro přípravu proteinu